PAHOLAISEN HILLO® paprikajalapenohillon resepti luotiin 1990-luvun puolivälissä Juuassa Suomessa.

Puljongin perustajat olivat innokaita kokeilemaan eripuolelta maailmaa saatavia raaka-aineita suomalaisen keittiön raaka-aineiden kanssa. Amerikassa matkustelun jälkeen, Puljongin perustajat olivat erityisen kiinnostuneita kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä jalapenon ja paikallisesti saatavien raaka-aineiden ja hillojen kanssa. Uteliaisuuden ja hyvän palautteen kannustamana Puljongin tiimi Juuassa alkoi kehittämään reseptiä, jonka raaka-aineet oli mahdollista saada Suomesta. Lopulta, säilykepurkkiin pakattu hillonkaltainen paprika jalapenorelissi syntyi lukuisten harjoitusten ja epäonnistumisten kautta.

Tuotteen kehitysvaiheen aikana erään ravintolan edustaja soitti Puljongille ja kyseli onko sitä uskomattoman hyvän makuista ”punaista kastiketta” saatavilla. Ilmeni, että kyse oli juuri siitä hillomaisesta paprikajalapenorelissistä ja asiakas lisäsi sen välittömästi ravintolansa ruokalistalle. Näin tuotteen matka ravintolamaailmaan sai alkunsa. Pian sen jälkeen myös muut ravintolat alkoivat kiinnittämään huomiota hillomaiseen paprikajalapenorelissiin ja tuote alkoi saavuttamaan suosiota suomalaisissa ravintoloissa.

Samoihin aikoihin, Puljonki myös lisäsi töitä reseptin viimeistelyä varten makeaksi paprikajalapenohilloksi ja päätti nimetä sekä rekisteröidä sen tavaramerkiksi PAHOLAISEN HILLO®. Alunperin PAHOLAISEN HILLO® paprikajalapenohillo valmistettiin tuoreesta paprikasta avoimissa kattiloissa, kuten isoissa teollisuuskeittiöissä ja pakattiin säilykepurkkeihin.

Tanja Ovaskainen muistelee lämmöllä uransa alkuvuosia Puljongilla 90 -luvun loppupuolella:

”PAHOLAISEN HILLO®:n valmistusta varten purettiin käsin yli 1000 kg paprikaa, joten raaka-aineiden valmistelu vei suurimman osan valmistusajasta. Myöhemmin 2000 luvulla kun tehtaalle saatiin automaatiokattilat valmistus prosessi helpottui huomattavasti”

Kun Puljongin Juuan tehtaan vanhat avoimet kattilat korvattiin uusilla suljetuilla, automaattisilla keittimillä, PAHOLAISEN HILLO® paprikajalapenohilloa alettiin valmistamaan erilaisella menetelmällä ja siksi myös tuotepaketin ulkoasua muutettiin. Vuonna 2004, säilykepurkin sijaan PAHOLAISEN HILLO® paprikajalapenohilloa alettiin pakkaamaan UHT-käsiteltyyn Tetra Rex tölkkiin.

Nykyään, tuote on pakattu yksinkertaiseen lasipurkkiin, joka varmistaa tuotteen laadun säilyvyyden ja joka on helposti kierrätettävä. Tänään, tuote löytyy niin ikään ravintoloiden ruokalistoilta kuin useiden elintarvikeliikkeiden hyllyiltä. Vuosien saatossa, PAHOLAISEN HILLO® paprikajalapenohillosta on muodostunut yksi Puljongin suosituimmista tuotteista ja se on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sydämissä ja lautasilla.

Yli 20 vuotta Puljongilla työskennelleen Tanjan äänestä kuultaa suuri ylpeys yhteistä tekemistä ja menneitä vuosia kohtaan:

”Kyllä sitä Paholaisen hilloa kun kerran maistaa niin aina tekee vaan mieli lisää. Tämän luojakunnan paras keksintö!”